Zakelijk elektrisch rijden + Congestie = behoefte aan nieuwe concepten
Binnen 2 jaar zijn er tientallen Zero Emissie zones in Nederland. Duizenden bedrijven moeten over op elektrisch vervoer. En er is geen plek op het elektriciteitsnet. Hoe krijgen we toch nog iets voor elkaar? Die vraag beantwoord Barnebies voor het Nationaal Kenniscentrum Laadinfrastructuur als penvoerder in het project Digitale Infrastructuur voor Toekomstige Mobiliteit. Onze opdracht:
- Onderzoek de technische en economische randvoorwaarden voor modulaire, tijdelijke, gebufferde laadinfrastructuur voor zakelijke mobiliteit en logistiek
- Verken de beleidsvraagstukken rondom koppelpunten tussen voertuigen en het elektriciteitsnetwerk
- Organiseer hackathons en conferenties met bovenstaand thema
Wat doen we?
- In de economische studie onderzoeken we wie er het meeste baat hebben bij een Energy Pod – een laadoplossing met geïntegreerde bufferbatterij om kleinschalige aansluitingen zo veel mogelijk voertuigen te laten laden.
- We voeren conceptontwikkeling uit: Hoeveel vermogen en capaciteit moet de energy pod hebben? Hoeveel stekkersOok bekijken we het verdienmodel, en de maatschappelijke acceptatie van deze nieuwe elementen in het netwerk.
- We verkennen de maatschappelijke randvoorwaarden voor energy pods: Wat vinden de buurt en de ondernemers van grote laadinfrastructuur? Wat zijn de cyber- en omgevingsrisico’s? Welk beleid is er (nodig)
Deze taken voeren we uit voor het Nationaal Kenniscentrum Laadinfrastructuur, van wie we de praktische verantwoordelijkheid voor hun deelname in DITM volledig overnemen.