Strategie ontwikkeling voor International Carbon Observation System

Samen met Technopolis voerden we de evaluatie en strategie analyse uit voor ICOS. Dit observatorium verzorgt de meting van CO2 op de atlantische oceaan, op het vaste land en in de atmosfeer rondom en op het Europese continent. Daarnaast hosten ze alle data en standaardiseren ze de metingen en metadata. Hierdoor is er een uniform een wereldwijde dataset beschikbaar voor wetenschappers om de staat van de aarde te bepalen.

De evaluatie betrof de ontwikkeling van het instituut sinds de start in 2012 tot aan 2017, en mat met name de impact op de wetenschappelijke wereld. Is de data echt beter geworden? Is er minder overlap en competitie, meer samenwerking? Worden er betere meetinstrumenten ontwikkeld? Hiervoor gebruikten we interviews, workshops, surveys en literatuuranalyses.

Daarna ontwikkelden we aanbevelingen om de community rond ICOS te verbeteren en de invloed van ICOS te verhogen in dit politiek gevoelige veld. De aanbevelingen werden warm ontvangen en zijn sinds december 2018 opgenomen in de strategie van het instituut.